«Εμφύλιο επεισόδιο» για τη Ζουράφα, ας σοβαρευτούμε όμως… συλλογικά




«Αβάσιμους, ανυπόστατους και ψευδείς» χαρακτηρίζει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τους ισχυρισμούς – καταγγελίες στελέχους του σώματος στη Θράκη, σύμφωνα με τους οποίους είχε δοθεί οδηγία σε πλωτά περιπολικά να αποχωρήσουν από την περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα και να μην ενοχλήσουν τουρκικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν, συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.

«Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη να σπεύδουν στο συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζει σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού.

Για τις δηλώσεις του στελέχους – το οποίο τέθηκε σε διαθεσιμότητα – θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου.

Θα συνιστούσαμε γενικότερα ψυχραιμία προς αμφότερες τις πλευρές. Αφενός, καλό θα ήταν οι κραυγές περί «μειοδοσίας» να υποχωρήσουν, αφού εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν γίνεται με βάση τις πεποιθήσεις επιμέρους στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας ή των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλος είναι ο ρόλος τους και άλλη η δουλειά τους.

Θυμίζουμε, ότι για παράδειγμα, μεγαλύτερη αρετή των ιπταμένων είναι η πειθαρχία σε όσα ΔΙΑΤΑΖΕΙ το κέντρο επιχειρήσεων, αφού διακυβεύεται η εμπλοκή της χώρας, για την οποία άλλοι έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν, ασχέτως εάν η απόφασή τους θα είναι ορθή ή λανθασμένη.

Ωστόσο και η ελληνική Πολιτεία οφείλει να εξηγήσει εάν η τουρκική ενέργεια συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν υφίσταται παρανομία… ασφαλώς θα υπάρχει κάποιος λόγος που υπαγορεύει συγκράτηση. Ελπίζουμε να μην είναι απλά και μόνο «εθισμός» της πολιτικής ηγεσίας σε συγκεκριμένη -φοβική- συμπεριφορά.

Διότι ακόμα κι αν η δικαιολογία είναι απλώς «να μην πέσουμε στη φάκα των Τούρκων που επιζητούν να δημιουργήσουν επεισόδιο», χωρίς να υπάρχει τίποτε άλλο, τότε πολύ θα θύμιζε τις δηλώσεις Πάγκαλου στα Ίμια… Οι δηλώσεις αφορούσαν την πάση θυσία αποφυγή εμπλοκής «για να μην υπάρξουν θύματα», μια πολιτική που είναι αυτοκαταστροφική, αφού τροφοδοτεί διαρκώς τον τουρκικό αναθεωρητισμό και φέρνει πιο κοντά την κατάσταση που υποτίθεται επιδιώκουμε να αποτρέψουμε…

Εκτός κι αν υπάρχουν άλλες παρασκηνιακές διαδικασίες σε εξέλιξη…

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: