Προβλέψεις για πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης – Το 2014 θα είναι έτος ανάλογα ήρεμο με το 2013




Τις οικονομικές του προβλέψεις για το νέο έτος προβάλλει ο Mike Peacock σε πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) από το Λονδίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Plenty of Reasons to Be Cautious About 2014».

Επισημαίνεται ότι πέρυσι ήταν η λιγότερο ταραχώδης χρονιά για την ευρωζώνη από το 2009, όταν η Ελλάδα απεκάλυψε μια τεράστια ‘τρύπα’ στα λογιστικά της βιβλία.

Το 2014 θα είναι έτος ανάλογα ήρεμο με το περσινό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι που προέβλεπαν την πτώση της νομισματικής ένωσης σχεδόν πριν έναν χρόνο. Ειδικότερα, σε σχέση με την Ελλάδα, σημειώνεται ότι το 2014 η χώρα μας αναμένεται να ακολουθήσει την έξοδο από την ύφεση που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς προσεκτικός, καθώς η υψηλή ανεργία, η κόπωση λόγω των μέτρων λιτότητας και η συνεχιζόμενη αναιμική ανάπτυξη προσφέρουν το τέλειο υπόβαθρο για την ανάδειξη περιθωριακών κομμάτων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ορισμένοι δε ειδικοί προβλέπουν ότι μια ομάδα αντιευρωπαϊκών κομμάτων- συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, του Κόμματος Ανεξαρτησίας στη Βρετανία, του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία – μπορεί να καταλάβουν το 20% ή και περισσότερο, των θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το γεγονός αυτό, τονίζεται, μπορεί να ασκήσει πίεση στις κύριες πολιτικές ομάδες της ΕΕ να στραφούν προς τα δεξιά και να αμφισβητήσουν την ικανότητα της Ένωσης για περαιτέρω ενσωμάτωση, δεδομένης της ενισχυμένης δύναμης που θα έχει το Κοινοβούλιο επί της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στην ανταπόκριση τονίζεται επίσης ότι η κόπωση από τη λιτότητα είναι πιο δυνατή στην Ελλάδα, χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνεργασίας να αρνείται  να εξετάσει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της.

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποια μορφή ανακούφισης από το χρέος της για να θέσει τα οικονομικά της σε βιώσιμο δρόμο σε μια χρονική στιγμή που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει μειωθεί στις τρεις έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στους όρους δανεισμού, ανέρχεται βάσει των δημοσκοπήσεων. 

http://www.nytimes.com/2014/01/07/business/international/plenty-of-reasons-to-be-cautious-about-2014.html?_r=0&pagewanted=print

Τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία ανάκαμψης της ευρωζώνης συγκριτικά με την περίοδο της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης το 1930 προβάλλει ο Nicholas Crafts, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒLOOMBERG, με τίτλο «Europe’s Prospects Looked Better in 1930s».

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, σήμερα πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν βαριά χρέη, περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης (καθώς δεν μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους με υποτίμηση) και μια κεντρική τράπεζα στην οποία απαγορεύεται να λάβει πολιτική κατεύθυνση ή να εντάξει στους στόχους της τη διαχείριση χρέους.

Ως εκ τούτου, τονίζεται, η συμμόρφωση προς τους κανόνες βιωσιμότητας χρέους της ΕΕ θα απαιτήσει σοβαρούς περιορισμούς στον προϋπολογισμό, παρεμποδίζοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για ανάπτυξη. Αναφέρεται δε ότι από το 2014 έως το 2023, η Ελλάδα θα χρειαστεί να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού περίπου 9% του ΑΕΠ της, ενώ Ιταλία και Πορτογαλία θα χρειαστούν πλεόνασμα  περίπου 6% και Ιρλανδία και Ισπανία περίπου πλεόνασμα 3.5%, γεγονός που συνιστά μια απίστευτη πρόκληση.

Αντ΄αυτού, ο Crafts προβάλλει ως δημοσιονομικά μαθήματα, καταρχήν την αποφυγή του αποπληθωρισμού, την χρηματοπιστωτική καταστολή (financial repression), την παραγραφή ή αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και την ξεκάθαρη χρεοκοπία. 

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-06/europe-s-prospects-looked-better-in-1930s.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: