Σχέδιο Αμνηστίας για τις ελβετικές τράπεζες




Οι 300 τράπεζες της Ελβετίας έχουν επιστρατεύσει πλήθος ελεγκτών, δικηγόρων και άλλων εργαζομένων στα ιδρύματά τους για να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν αμνηστία από τις ΗΠΑ για την βοήθεια που παρείχαν σε Αμερικανούς φοροφυγάδες, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου.

Αυτό υποστηρίζουν οι David Voreacos και Giles Broom σε ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG με τίτλο «Swiss Banks Employ Army of Advisers for U.S. Amnesty Plan».

Οι τράπεζες της Ελβετίας εξετάζουν ενδελεχώς τους λογαριασμούς πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα αποκαλύψεων για τους Αμερικανούς φοροφυγάδες, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της πενταετούς προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι τράπεζες που έχουν λόγους να θεωρούν ότι παρέβησαν την φορολογική νομοθεσία θα μπορούν να ζητήσουν από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην τις ασκηθεί δίωξη με αντάλλαγμα την αποκάλυψη του τρόπου συνδρομής στους Αμερικανούς φοροφυγάδες, την προσκόμιση στοιχείων και την καταβολή προστίμων. Όσες εκ των τραπεζών δεν ζητήσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με ποινικές έρευνες, όπως αυτές που ασκήθηκαν κατά 14 τραπεζικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Credit Suisse και της HSBC.

Τουλάχιστον 32 τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων, η Edmond de Rothschild Group και η EFG International του Έλληνα δισεκατομμυριούχου, Σπύρου Λάτση.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-22/swiss-banks-employ-army-of-advisers-for-u-s-amnesty-plan.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: