Προβληματισμένος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για τη συμφωνία με το Ιράν




Η αμερικανική Γερουσία είναι πιθανόν να εξετάσει την ψήφιση νομοσχεδίου που θα απειλεί με την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν αν δεν τηρήσει τους όρους της προσωρινής συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Επίσης, το σχέδιο νόμου θα δίνει στην Τεχεράνη διορία έξι μηνών προτού τεθούν σε ισχύ οι όποιες κυρώσεις, δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και ο οποίος δεν συμφωνεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα σε πάρα πολλά θέματα.

Ο κ. Μενέντεζ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το επικείμενο νομοσχέδιο θα “δίνει διορία έξι μηνών για την επίτευξη τελικής συμφωνίας προτού επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν”.

Αλλά ο Μενέντεζ είπε ότι το νομοσχέδιο θα καθιστά σαφές ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν αν οι συνομιλίες αποτύχουν ή αν το Ιράν δεν εφαρμόσει ή αθετήσει την προσωρινή συμφωνία.

Εξάλλου, ο αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις του σχετικά με την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα για να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν θα έχει ευκαιρίες να παρεκκλίνει.

Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Κόρκερ της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η συμφωνία “δεν θα πρέπει να γίνει πρότυπο” για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Ιράν.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: