Ο Μπλάζιο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο  52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο, υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κατά τις χθεσινές εκλογές.

Σύμφωνα με τα πρώτα  αποτελέσματα, ο Ντε Μπλάζιο προηγείται με ποσοστό 72.8% έναντι 24.9% του Ρεπουμπλικάνου αντίπαλό του, Τζότζεφ Λότα. Ο Ντε Μπλάζιο θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ντε Μπλάζιο υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία.

Ο 51χρονος Κρις Κρίστι, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, κερδίζοντας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Μπάρμπαρα Μπουόνο, με 60%  έναντι 38.5%.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κρίστι παρουσιάστηκε υπερκομματικός ενώ θεωρείται ένα από τα “φαβορί” για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο 57χρονος Τέρι Μακόλιφ, Δημοκρατικός υποψήφιος, είναι ο μεγάλος νικητής για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε με ποσοστό 47.5% έναντι 45.9% του αντιπάλου του.

Κατά τις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων, όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014, κατά τις οποίες θα δοθούν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες της Βουλής και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Στο μεταξύ, σίγουρη θεωρείται και η νίκη του Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

THE WHITE HOUSE

Office of the Press Secretary – November 5, 2013

 Statement by the Press Secretary

This evening, the President telephoned Virginia Governor-elect Terry McAuliffe, New York Mayor-elect Bill De Blasio and Boston Mayor-elect Martin Walsh.  He congratulated each of them on their election victories and vowed to work with them in the months ahead to expand economic opportunity for middle class families in their communities.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA / Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: