Ο Μάθιου Μπράιζα για τον αγωγό TAP




O Matthew Bryza, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Don’t write off Azerbaijan just yet» αναφέρεται στις πρόσφατες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς για τον τρόπο διενέργειας των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των μεταρρυθμίσεων και της δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας με κρίσιμη στρατηγική σημασία για τη Δύση.

Η Δύση έχει ιδιαίτερο στρατηγικό συμφέρον να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν σημειώνει ο Matthew Bryza, κάνοντας μνεία στην πολύτιμη βοήθεια που παρέχει στις ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί επίσης έναν σημαντικό ενεργειακό εταίρο καθώς τροφοδοτεί καθημερινά με 700.000 βαρέλια πετρέλαιο την ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά, ενώ καλύπτει το 40% της κατανάλωσης του Ισραήλ. Σε πέντε επίσης χρόνια θα ξεκινήσει η μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην Ιταλία,  ως μια εναλλακτική προς τη Ρωσία πηγή τροφοδότησης με φυσικό αέριο.

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2013/11/14/dont-write-off-azerbaijan-just-yet/?iref=allsearch

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: