Νέο μέτωπο Ομπάμα-Κογκρέσου για το Ιράν




Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές διαφωνούν με την απόφαση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα “να τα βρει” με το Ιράν, και σκέφτονται σοβαρά να λάβουν απόφαση που δεν θα συμφωνεί με τιε απόψεις του Αμερικανού ηγέτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η ψήφιση νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα αφήσει ως μοναδική επιλογή στην Ουάσινγκτον την προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Ο κ. Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι “οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να γίνει ένα βήμα προς τον πόλεμο”. Πρόσθεσε τα εξής:

“Είναι απολύτως φυσικό και δικαιολογημένο για τους Αμερικανούς να προτιμούν να μην αποκτήσουν πυρηνικές βόμβες οι Ιρανοί μέσω ειρηνικών μεθόδων και η συμφωνία αυτή, εφόσον επιτευχθεί, θα δίνει αυτήν τη δυνατότητα”, τόνισε ο εκπρόσωπος. “Η εναλλακτική λύση θα ήταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης”.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επισήμανε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θεωρεί ότι θα ήταν “λάθος” του Κογκρέσου να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την Ψάκι, ο Κέρι, ο οποίος θα ενημερώσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας για το θέμα του Ιράν, επιθυμεί μια “προσωρινή παύση” στην επιβολή κυρώσεων ώστε να μπορέσουν οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και των άλλων χωρών να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά της.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι πολλών χωρών υποστήριξαν ότι είναι δυνατόν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, State Department, Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: