Μεγάλη ευκαιρία βλέπει στο Κυπριακό λόγω ενέργειας η Βικτώρια Νούλαντ




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η «αναγέννηση της ενέργειας» στη δημιουργία μιας Ευρώπης ελεύθερης και ειρηνικής, αλλά και στην επίλυση του κυπριακού, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, μιλώντας χθες στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) με θέμα «Στην κατεύθυνση μίας Διατλαντικής Αναγέννησης: Διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον» (Toward a Transatlantic Renaissance: Ensuring Our Shared Future).

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αμερικανίδα αξιωματούχος προειδοποίησε πως η ευκαιρία θα χαθεί για τους Κύπριους «αν δεν μπορέσουν να εργαστούν μαζί».

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στην ομιλία της στα ενεργειακά και το κυπριακό, η Βικτώρια Νούλαντ είπε πως η αναγέννηση της ενέργειας θα μπορούσε, με τη σειρά της να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες στο 25ετές πρόγραμμα των ΗΠΑ για να οικοδομήσουν μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική.

«Με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης έχει προβλέψει δημοσίως ότι το αέριο θα μπορούσε να διαδραματίσει τέτοιο σημαντικό ρόλο στην επούλωση των διαιρέσεων του νησιού, όπως αυτός που διαδραμάτισε η βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα το 1949, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντυπωσιασμένος από τη δέσμευση κατά τους τελευταίους μήνες των δύο κυπριακών πλευρών, που ηγούνται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τ/κ ηγέτης Έρογλου, να εργαστούν από κοινού για μία πραγματικά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί.»

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής της για την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας σε μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση μεταξύ των μερών.

«Σήμερα τόσο η ηγεσία όσο και το κοινό συμφέρον βρίσκονται εκεί για μια συνολική διευθέτηση. Κι αυτή η στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη».

Συμπλήρωσε ακόμη πως τα οφέλη από μία διευθέτηση ξεπερνούν την Κύπρο.

«Θα έχει επίσης μια βαθιά θετική επίδραση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο –  και όπως γνωρίζετε χρειαζόμαστε περισσότερες καλές ειδήσεις στη Μεσόγειο – και στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της εκδήλωσης γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα για κάποια από τα μακροχρόνια προβλήματος, όπως το κυπριακό, η κ. Νούλαντ είπε πως 25 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το δημοκρατικό χάρτη της Ευρώπης, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη.

«Μερικές από τις βασικές αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν κάποιες τις συγκρούσεις έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Οι πραγματικότητες έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η Κύπρος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει πλούτος για όλους τους κατοίκους του νησιού, αν μπορούν να εκμεταλλευθούν το αέριο μαζί. Αλλά θα χάσουν  αυτή την ευκαιρία, αν δεν μπορούν να εργαστούν από κοινού», είπε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

Στα αίτια συμπεριέλαβε επίσης και την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα και την Τουρκία, για τις οποίες είπε πως μια κατανόηση.

Όμως, κατέληξε η κ. Νούλαντ, μία λύση μπορεί να φέρει πραγματικά περισσότερα οφέλη και για τους δύο μεγάλους γείτονες. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί από όλους εμάς που έχουμε δει αυτή την ταινία ξανά. Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι οι βασικές αρχές είναι καλύτερες αυτή τη φορά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία».

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Ερώτημα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, τέθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι αφού διευκρίνισε πως δεν έχει υπόψη τις δηλώσεις και θα ερευνήσει το θέμα, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».

ΠΗΓΗ: https://www.greeknewsonline.com/?p=28548#.UoRhUDKG3qI.twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: