Η Κομισιόν …πιέζει τη Γερμανία




Στις νέες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Γερμανία για την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και τον περιορισμό του εξωτερικού της πλεονάσματος, με την απειλή διεξαγωγής  ενδελεχούς ελέγχου, αναφέρεται ανταπόκριση του Ian Wishart από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Germany Under Renewed EU Pressure to Lift Domestic Demand».

Το τρέχον εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, που καταγράφει πλεόνασμα 7% σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, ενώ ώθησε τον Επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, να δηλώσει ότι μια ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα μείωνε το πλεόνασμά της και θα ενίσχυε τις εξαγωγές των προβληματικών χωρών.

Όπως έγραψε σε άρθρο του ο Olli Rehn, «Είναι ιδιαίτερης σημασίας ότι μια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία θα συνέβαλε στη μείωση της αυξανόμενης πίεσης στην συναλλαγματική αξία του ευρώ, διευκολύνοντας την πρόσβαση των εξαγωγέων της περιφέρειας στις διεθνείς αγορές. Η άρση των περιορισμών στην εσωτερική ζήτηση θα συνέβαλε στην μείωση του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν επισημάνει ότι η μείωση του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας θα συνέβαλε στον περιορισμό των ελλειμμάτων των προβληματικών εταίρων της.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-11/germany-under-renewed-eu-pressure-to-lift-domestic-demand.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: