Η Καίτη Κληρίδη μιλά για τον πατέρα της: «Νύσταξε η ψυχή μου. Θέλω να πάω να κοιμηθώ», έλεγε




Μια βδομάδα μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, η κόρη του Καίτη σε μια «εκ βαθέων» συνέντευξη λέει ότι νιώθει πως ο πατέρας της ξεκουράστηκε,  καθώς τον τελευταίο χρόνο είχε καθηλωθεί και έμοιαζε σαν να απηύθυνε ένα παρατεταμένο και μακρύ αντίο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» και στον δημοσιογράφο, Μανώλη Καλατζή, η  Καίτη Κληρίδη, αναφέρεται στον πατέρα τον σύζυγο, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, όπως η ίδια τον βίωσε έχοντας το προνόμιο να είναι ο πιο δικός του άνθρωπος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης , όπως αποκαλύπτει η κόρη του, ήταν έτοιμος από καιρό για το μακρινό του ταξίδι. «Νύσταξε η ψυχή μου. Θέλω να πάω να κοιμηθώ», έλεγε ο πρώην πρόεδρος, αναφέρει χαρακτηριστικά η κόρη του. Στενοχωριόταν, συνεχίζει η Καίτη Κληρίδη, βλέποντας τη κατάσταση στο Κυπριακό, αλλά προς το τέλος δεν παρακολουθούσε ειδήσεις.

Σύμφωνα με την Καίτη Κληρίδη ο πατέρας της στεναχωριόταν  επίσης πολύ , όταν έφυγε από την ζωή η μητέρα της και πολυαγαπημένη σύζυγος του, Λίλα. «Η μητέρα μου είχε αρχίσει να καταρρέει όταν ο πατέρας μου ήταν ακόμα Πρόεδρος. Πέθανε το 2007, αλλά είχε μείνει στο κρεβάτι από το 2005. Ήταν σπίτι, ήταν μαζί μας, αλλά δεν ήταν η μητέρα που ξέραμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα μαζί. Νομίζω πως η αρρώστια και η απώλεια της μητέρας μου στον λύπησε πάρα πολύ», λέει η Καίτη Κληρίδη.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης η Καίτη Κληρίδη λέει για τον πατέρα της:

-Ένιωθε τύψεις, γιατί είχε λάβει μέρος στους βομβαρδισμούς πόλεων στη Γερμανία, όπου σκοτώθηκαν άμαχοι.

-Πολλές φορές πήρε θέσεις που ήξερε ότι δεν ήταν δημοφιλείς. Εκεί που μπορούσε προσπαθούσε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και αφουγκραζόταν τις ανάγκες του κόσμου.

-Θαύμαζε προσωπικότητες, όπως ο Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα, που ξεχώρισαν και οδήγησαν τους λαούς τους σε ένα καλύτερο μέλλον. Θαύμαζε επίσης τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

-Δεν θέλησε ποτέ να εκμεταλλευτεί τη θέση του για να πλουτίσει. Δεν έφυγε πλούσιος. Έχουμε το πατρικό σπίτι, που άνηκε στον παππού μου και το σπιτάκι στο Μενεού. Κάποια χρήματα, που είχε μαζέψει ο πατέρας μου, τα βάλαμε στα αξιόγραφα και τα χάσαμε.

– Δεν κρατούσε κακίες μέσα του. Έβλεπε τους ανθρώπους και τους δεχόταν όπως ήταν χωρίς να έχει παραπάνω απαιτήσεις.

-Ήταν υπερήφανος για την καταγωγή του. Ο εθνικισμός, όπως χρησιμοποιείται ο όρος από κάποιους έχει αποκτήσει κακή έννοια. Ο πατέρας μου ήταν πολύ ανεκτικός και δεν είχε προκαταλήψεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: