Επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ με ηγετικά μέλη του Κογκρέσου – Σήμερα οι σημαντικές συναντήσεις




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Λευκό Οίκο με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να έχει σήμερα Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Θα συναντηθεί με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Σέσσαμς (Michael Sessums) και αργότερα με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ και το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν.

Χθες το βράδυ ολοκλήρωσε τις διήμερες επαφές του στο Κογκρέσο, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκο Λαρυγγάκη και τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη.

Αναλυτικότερα, συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τους προέδρους των επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας, Εντ Ρόις (Ed Royce) και Ρόμπερτ Μενέντεζ, την πρόεδρο της υποεπιτροπής της Βουλής για τη Μέση Ανατολή, Ιλιάνα Ρος – Λετινεν, τους βουλευτές Μάικλ Γκριμ, Κάρολιν Μαλόνι, Κώστα Μπιλιράκη, Τζον Σαρμπάνη, Ντίνα ΤάιτουςΤεντ Ντόιτς κ.α.

Σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενδιαφέρουσες όπως χαρακτήρισε επαφές, στις οποίες έθεσε έντονα την ανάγκη να υπάρχει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

«Ζητήσαμε από τα μέλη του Κογκρέσου να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε στο κοινό ανακοινωθέν να εξασφαλισθεί η συμπερίληψη των αναφορών στα βασικά ζητήματα, δηλαδή η λύση να είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που οδηγεί σε ενιαίο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία».

Παράλληλα ανέλυσε στους συνομιλητές του κάποιες ανησυχίες της πλευράς μας και ζήτησε την παρέμβασή τους προς την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε ασκώντας την επιρροή τους να διασφαλιστούν.

«Στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τονίσαμε ότι η Κύπρος ως μέλος από το 2004 της Ε.Ε. δεν χρειάζεται εγγυήσεις από την Τουρκία. Ζητήσαμε επίσης την αποχώρηση με τη λύση των 40.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο».

Ένα ακόμη θέμα που ήγειρε ήταν το περιουσιακό, εξηγώντας την θέση της πλευράς μας να αποφασίζουν για την τύχη των περιουσιών οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους κι όχι οι σημερινοί χρήστες.

Τέλος ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση από τη θετική ανταπόκριση που συνάντησε για τις θέσεις μας  όλες τις συνομιλίες του, ορισμένες εκ των οποίων κάλυψαν σε βάθος τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Βικτώρια Νούλαντ και τον Ερικ Ρούμπιν, προτίθεται να εγείρει και το θέμα των προχθεσινών δηλώσεων της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία είπε μεταξύ στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» ότι «υπάρχει πλούτος για όλους τους κατοίκους του νησιού, αν μπορούν να εκμεταλλευθούν το αέριο μαζί. Αλλά θα χάσουν αυτή την ευκαιρία, αν δεν μπορούν να εργαστούν από κοινού».

«Πρώτα απ’ όλα δεν μπορούν να τίθενται στην ίδια μοίρα οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, ούτε η Ελλάδα με την Τουρκία. Θα έπρεπε αυτά να τυγχάνουν μιας περισσότερο προσεκτικής τοποθέτησης. Στο θέμα του φυσικού αερίου, εμείς επιμένουμε στη θέση ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου. Την ίδια θέση είχαν διατυπώσει οι ΗΠΑ στο παρελθόν κατά τρόπο ξεκάθαρο και θα επιμείνουμε σ’ αυτήν. Εμείς λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται να απολαμβάνουν ωφελήματα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου κι αυτό θα γίνει μετά τη λύση στο κυπριακό. Γι’ αυτό καλούμε τους Τουρκοκυπρίους να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και με στόχο να επιλύσουμε το συντομότερο δυνατόν το κυπριακό και να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

Πάντως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέφυγε να πει περισσότερα για το θέμα, πριν τις συναντήσεις του με τους αμερικανούς επίσημους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: