Εκκληση Κέρι στους γερουσιαστές να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν




Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας να μην προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν και προέτρεψε τους γερουσιαστές να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορεί να επιτευχθεί στις συνομιλίες με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Τζον Κέρι δήλωσε ότι η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν θα έθετε σε κίνδυνο τις συνομιλίες καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει κενό «εμπιστοσύνης» στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Ιράν από τη μία πλευρά και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας από την άλλη.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Γερουσίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα στις συνομιλίες και ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους γερουσιαστές «να δουν ρεαλιστικά αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των συνομιλιών και ποια είναι η τρέχουσα πραγματικότητα».

Πάντως όπως συμπλήρωσε ο Τζον Κέρι αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία οι Ηνωμένες Πολιτείες «διατηρούν το δικαίωμα να δρομολογήσουν εκ νέου τις κυρώσεις».

Στο μεταξύ: Οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε το Σαββατοκύριακο, διαβεβαίωσε η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

“Οι Γάλλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς”, δήλωσε η Ράις ύστερα από μια τηλεφωνική συμφωνία που είχε ο Ομπάμα με το γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη συνομιλία αυτή Ουάσινγκτον και Παρίσι κάλεσαν το Ιράν να δεχθεί το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο εκπόνησαν οι έξι μεγάλες δυνάμεις μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

“Το Ιράν είναι αυτό που πρέπει τώρα μια θετική απάντηση”, τόνισαν.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιρανοί αξιωματούχοι επέρριψαν στη Γαλλία την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γεύνης το Σαββατοκύριακο, με την αδιαλαλαξία που επέδειξε την τελευταία στιγμή.

ΠΗΓΗ: DPA, AFP, White House, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry delivers remarks at a reception in honor of U.S. Ambassador to Japan Caroline Kennedy at the Japanese Ambassador to the United States’ residence in Washington, D.C. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: