Αντιδράσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο βλακώδες σχόλιο του Ερντογάν για την Κύπρο




Την έντονη αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έχει προκαλέσει το σχόλιο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς», στην οποία φέρεται να δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, αλλά μια τοπική διοίκηση στο νότιο μέρος του νησιού».

Η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση των ΗΠΑ με περισσότερα από τρία εκατομμύρια μέλη, έλληνες και φιλέλληνες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την δήλωση του τούρκου Πρωθυπουργού και αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μέσω της οποίας εκφράζει την «βαθιά της ανησυχία και τον προβληματισμό».

«Η δήλωση του κ. Ερντογάν, κατά την γνώμη μας, είναι εριστική και προσβλητική απέναντι σε μια χώρα που είναι στενός σύμμαχος και φίλος των ΗΠΑ, όπως η Δημοκρατία της Κύπρου, αλλά και τους πολίτες της», αναφέρει ο Πρόεδρος της οργάνωσης Άνθονι Κουζούνης και προσθέτει ότι (η δήλωση αυτή) «σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τις επικείμενες προσπάθειες των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Παράλληλα, στην επιστολή της ΑΧΕΠΑ προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητείται να τεθεί το θέμα αυτό στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν αμερικανοί και τούρκοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά της η νεοσυσταθείσα οργάνωση “Hellenic American Leadership Council” (HALC), που έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο στις ΗΠΑ, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της άρθρο που υπογράφει η Γεωργία Λογοθέτη, δικηγόρος και μέλος του HALC, με τίτλο «Ναι, υπάρχει Κύπρος κ. Ερντογάν».

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι «η άρνηση του κ. Ερντογάν να αποδεχθεί την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί αλλαγή τακτικής, ωστόσο υπογραμμίζει την έλλειψη καλής πίστης για τον επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών που προωθούν τα ΗΕ» ενώ χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «Υπάρχει Κύπρος κ. Ερντογάν. Μπορεί στους χάρτες να φαίνεται η πράσινη ζώνη που έχουν χαράξει τα ΗΕ και χωρίζει το κατοχικό βόρειο τμήμα από τον ελεύθερο νότο, αλλά είναι ακόμα εκεί. Ένα νησί, μια χώρα που δέχθηκε εισβολή το 1974 και παρόλα αυτά παραμένει ανεξάρτητη, που κινείται εμπρός και ας έχει το εμπόδιο μιας κατοχής στην πλάτη της».

Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), ο Πρόεδρος της οργάνωσης Νίκ Λαριγγάκης, αναφέρει ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν είναι «εξοργιστική και εμπρηστική» και προσθέτει ότι «η Δημοκρατία της Κύπρου διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, είναι μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, ενώ συμμετέχει και σε αμέτρητους άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κοκ».

«Η δήλωση του κ. Ερντογάν» επισημαίνει ο κ. Λαριγγάκης «αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι σοβαρή απέναντι στο ενδεχόμενο ενός διακανονισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι σε σύγχυση όσον αφορά την πιθανότητα ένταξης της στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη δήλωση (του κ. Ερντογάν) και θα το κοιτάξω, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί του».

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/reaction-to-erdogans-comment-about-cyprus/1790456.html

Photo via State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: