Έκθεση “Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης” στο Σικάγο




Του Αριστείδη Βικέτου

Άνοιξε πριν λίγες μέρες  στο Πανεπιστήμιο Loyola, του Σικάγο η φωτογραφική   έκθεση με θέμα: «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού». Η παρουσίαση της έκθεσης στο Σικάγο σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις προσπάθειες της ρωμαίϊκης κοινότητας  της Κωνσταντινούπολης ,  που είναι η περιοδεία της έκθεσης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών, έγιναν παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σικάγο κ. Ιακώβου, της Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Ιωάννας Ευθυμιάδου και της υποπροξένου της Τουρκίας κ. Elif Okutucu καθώς και πλήθους ομογενών και άλλων επισκεπτών.

Την έκθεση εγκαινίασε  δια  επιστολής, η οποία διαβάστηκε ενώπιων όλων των παρευρισκομένων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική τιμή να παρουσιάζεται το έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Πόλης στην Πόλη με τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική παράδοση στον κόσμο. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοκισσού κ. Δημήτριος ο οποίος είχε και όλο τον συντονισμό της πραγματοποίησης της έκθεσης στο Σικάγο.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης από την Κωνσταντινούπολη στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος της πραγματοποίησης της  και τόνισε ότι δίνεται έτσι μια ευκαιρία για το αμερικανικό κοινό να ψηλαφίσει τον ελληνισμό της Πόλης. Επίσης, τόνισε ότι η νέα αυτή περίοδος που ανοίγεται για την έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας της ομογένειας της Πόλης με το εξωτερικό.

Ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, εκπροσωπώντας τους Κωνσταντινουπολίτες του εξωτερικού, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο για την ομογένεια της Πόλης στο εξωτερικό και ευχαρίστησε του διοργανωτές.

Sikago-EKTHESH01-01november2013

Ο κ . Σάββας Τσιλένης μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης και το σκεπτικό της. Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Istanbul 2010” και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2010, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, με χρηματοδότηση του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, “Ιstanbul 2010” και του ιδρύματος Λάτση.

Η έκθεση αναδεικνύει το αποτύπωμα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων, που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Τον Ιανουάριο του 2014, θα παρουσιαστεί στην Αϊόβα, φιλοξενούμενη από την ενορία του Προφήτη Ηλία. Εντός του 2014, αναμένεται να περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, προσελκύοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, με στόχο να τους γνωρίσει την καθοριστική συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες, εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα στα έργα τους, που εκτείνονται από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας, διαμορφώνοντας έτσι το σημερινό πρόσωπο της Πόλης.

Στο τέλος τον εγκαινίων της έκθεσης στο Σικάγο εκφράστηκαν ευχαριστίες  προς τους χορηγούς  Χάρολντ Αναγνό, τους Γιώργο και Πατρίτσια Λούκας, Φρανκ και Κατίνα Λαγκούρο και τον Χάρολντ Πεπονή και στους συνεργάτες διοργανωτές , Ελένη Χρόνη και το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Σικάγου.  Η έκθεση στο Σικάγο θα είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: