WSJ: Η Ελλάδα προχώρησε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα




Η Ελλάδα προχώρησε ακόμη περισσότερο στην επίτευξη του στόχου για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ένα γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για περεταίρω μείωση του δημοσίου χρέους, επισημαίνει η Nektaria Stamouli στην έντυπη έκδοση της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece Exceeds Budget Targets».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών ο κρατικός προϋπολογισμός είχε, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους,  πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δις ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος, 1,4 δις ευρώ, κατά την ίδια περυσινή περίοδο. Πρόκειται για μια κατάκτηση που ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ, για την ίδια περίοδο του έτους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αφορά μόνο στη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης και δεν περιλαμβάνει τους τόκους στην αποπληρωμή δημοσίου χρόευς.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα και στον γενικό προϋπολογισμό της χώρας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των οργανισμών αυτοδιοίκησης και οι κρατικές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου διάσωσης, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναζητούν τρόπους για περεταίρω μείωση του δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται σήμερα γύρω στο 180% του ΑΕΠ, από τη στιγμή που η Αθήνα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Η σταθεροποίηση ωστόσο της ελληνικής οικονομίας είχε ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, λόγω της μακρόχρονης ύφεσης και της εκτίναξης της ανεργίας, που κινείται σήμερα στο 27% και πλήττει κυρίως τους νέους.

Παράλληλα έχει σημειωθεί μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου τομέα, άνω του 30%, ενώ αυξήθηκε η φορολογία, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη σε επίπεδα προ δεκαετίας.

Τα νέα στοιχεία για τον προϋπολογισμό δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τον έλεγχο της Τρόικα, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας φια τα δύο επόμενα χρόνια. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τους επιθεωρητές να μη ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα ως σταθμό στην πορεία ανάκαμψης της χώρας, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

«Ένα μικρό θαύμα αρχίζει να συμβαίνει στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ξεπερνάμε τους στόχους μας».

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324094704579066850651160292.html?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: