World Economic Forum: Μικρή βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας




Του Δημήτρη Μανή
Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη του δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει κάθε χρόνο το “World Economic Forum” και αποτελεί την πιο εμπεριστατωμένη έκθεση διεθνούς οργανισμού για το συγκεκριμένο θέμα και μια αναλυτική ματιά στο εσωτερικό χωρών όσον αφορά στην παραγωγικότητα και την ευημερία των πολιτών.
Για το οικονομικό έτος 2013-2014 η Ελλάδα βαθμολογήθηκε στην 91η θέση, μεταξύ των 148 χωρών που αξιολογήθηκαν, που σημαίνει ότι βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση, ωστόσο, για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα συγκεντρώνει την χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Οι συντάκτες της έκθεσης, αφού επισημαίνουν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει αβέβαιο και για το λόγο αυτό στον συγκεκριμένο τομέα η χώρα βαθμολογείται 147η , μόλις μια θέση πάνω από τον τελευταίο της λίστας, ωστόσο σημάδια βελτίωσης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά σε διάφορες κατηγορίες, όπως το θεσμικό περιβάλλον, η λειτουργικότητα της αγοράς εργασίας και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι είναι πολλά ακόμα να γίνουν σε αυτούς τους τομείς και για αυτό δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα σε βασικές κατηγορίες όπως η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, όπου η χώρα κατατάσσεται 146η μεταξύ των 148 χωρών που αξιολογήθηκαν, καθώς επίσης και η επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 148η θέση.
Άλλος ένας προβληματικός τομέας στην Ελλάδα θεωρείται, για τους συντάκτες της έκθεσης, η αγορά εργασίας, η οποία αν και έχει βελτιωθεί, όπως οι ίδιοι τονίζουν, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση κυρίως όσον αφορά στα όρια συνταξιοδότησης και την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων.
Εάν η χώρα θέλει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα πρέπει να επενδύσει στα πλεονεκτήματα που διαθέτει και αυτά είναι η αξιοποίηση του καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 5η θέση όσον αφορά στην επάρκεια κατηρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.
Οι πιο προβληματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται: α) η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε οικονομικές ενισχύσεις, δάνεια, κτλ β)  η γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα,  γ) το φορολογικό σύστημα, δ) η αστάθεια στις πολιτικές που εφαρμόζονται, ε) οι φορολογικοί συντελεστές, στ) η διαφθορά και ζ) οι περιορισμοί της εργατικής νομοθεσίας.
Με την προώθηση των σωστών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στην έκθεση του “World Economic Forum”, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα λόγο να μην βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της τα επόμενα χρόνια.Η Κύπρος κατατάσσεται στην 58η θέση σημειώνοντας πτώση 11 θέσεων από την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα που εντόπισαν οι συντάκτες της έκθεσης στην κυπριακή οικονομία είναι: α) η ελλιπής πρόσβαση σε οικονομικές ενισχύσεις, δάνεια κτλ, β) η γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, γ) οι ανεπαρκείς δυνατότητες για ανάπτυξη καινοτομιών, δ) οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας και ε) η διαφθορά.  
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, στην τρίτη η Φιλανδία και στην τέταρτη η Γερμανία. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης οι ΗΠΑ (5η), η Σουηδία (6η), το Χονγκ Κονγκ (7η), η Ολλανδία (8η), η Ιαπωνία (9ο) και η Βρετανία (10η).
 
Την ώρα που οι ανεπτυγμένες οικονομίες έψαχναν τρόπους να επιταχύνουν την οικονομική τους ανάκαμψη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ηγούνταν της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι εξελίξεις είναι θετικές, ορισμένα προβλήματα παραμένουν και προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι συνέπειες από τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζει η ΦΕΝΤ, στην Ιαπωνία οι επιθετικές αλλά μη περιεκτικές μεταρρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή και η κρίση χρέους στις χώρες –μέλη της Ευρωζώνης.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανησυχία προκαλούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Βραζιλία και Τουρκία και οι δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι πολίτες των χωρών αυτών καθώς επίσης και η έλλειψη κεφαλαίων που παρατηρείται στην Κίνα.
 
Σύμφωνα με το “World Economic Forum”, κοιτάζοντας το μέλλον, η αύξηση της παραγωγικότητας και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν τους σημαντικούς τομείς πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: