Φώφη: Ετοιμάζεται η απάντηση στην Τρόικα για την αμυντική βιομηχανία




Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την απάντησή της στην Τρόικα για την αμυντική βιομηχανία, τόνισε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά. Σκληρή απάντηση της αντιπολίτευσης.Την Παρασκευή σύσκεψη της ΓΣΕΕ για το θέμα αυτό.

*Σύσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας,ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

* Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση Μιχελάκη με εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων οι οποίοι συναντήθηκαν και με τον Μητσοτάκη.

* Την αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας σε επέμβαση στη Συρία εξέφρασε ο Κουτσούμπας στο Σαμαρά. – Ανέβηκαν στη Βουλή οι τόνοι της αντιπαράθεσης για τις εξελίξεις στη Συρία.

* Eπιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων. – Δεν έχει επέλθει παραγραφή για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου 1.750 φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

* Τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

* Με τις ομιλίες Βενιζέλου,Σημίτη και Παπανδρέου ολοκληρώνονται το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ.

* Στη Γερμανία,προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών με ελαφρά κάμψη και αντίστοιχη άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Το πρώτο θέμα:

* Η κυβέρνηση ετοιμάζει την αντίδρασή της και την απάντησή της και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ η συγκυρία έχει ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και όχι αυτό το κλίμα το εμφυλιοπολεμικό και της έντασης τόνισε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα των αξιώσεων της τρόικας να κλείσει η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίον τίθεται το ζήτημα είναι προκλητικός και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.

* Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα διαρωτήθηκε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιώργος Ντάβρης προσθέτοντας όχι εμείς, αλλά ο Τόμσεν, ενώ ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ υποστήριξε πως η ΠΥΡΚΑΛ σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας- αλλά αυτό προϋποθέτει μια άλλη πολιτική και μια άλλη εξουσία.

* Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή σύσκεψη για τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ,από τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και των σωματείων της. Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για απαράδεκτη πρακτική και τακτική της κυβέρνησης, η οποία υιοθετεί τις προσταγές των δανειστών.

Αλλες ειδήσεις:

* Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Θανάση Καράογλουμε και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων το Σάββατο της 78ης ΔΕΘ.

* Νωρίτερα,ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα,ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία. Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι του καθεστώτος Ασαντ την χρήση χημικών όπλων, λέγοντας πως η επίκλησή της εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «παραμύθι».

* Ανέβηκαν το μεσημέρι στη Βουλή οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε τα υπουργεία Εξωτερικών καιΑ’μυνας πως εντάσσονται στην κατηγορία των προθύμων για την προετοιμαζόμενη πολεμική επίθεση κατά της Συρίας, χωρίς να ενημερώνουν τη Βουλή και τον λαό. Απαντώντας η κ. Γεννηματά είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πριν δύο χρόνια ζητούσε παρέμβαση στη Συρία για να αντιμετωπιστεί το καθεστώς και σήμερα έχει βρεθεί στην αντίθετη θέση.

* Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με τους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων.Ο κ. Μιχελάκης τους ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στους δήμους και να εντοπιστούν τα κενά που υπάρχουν, ώστε να ενταχθούν στην κινητικότητα και να τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν ανάγκες.Στη συνέχεια,οι σχολικοί φύλακες συναντήθηκαν και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει,προκειμένου να ενταχθούν στην κινητικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συναντάται στη Βουλή, με βουλευτές της ΝΔ τους οποίους ενημερώνει για το θέμα της κινητικότητας.

* Eπιμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ,τόνισε ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Υπογράμμισε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων,ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνει πιο ελκυστικά.

* Δεν έχει επέλθει παραγραφή, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου 1.750 φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που ερευνώνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ανέφερε ότι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι μεγάλες εισαγωγικές θυγατρικές εταιρείες αυτοκινήτων στην Ελλάδα.Την απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή ενημερώνοντας για τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με έρευνα για υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις θυγατρικές στην Ελλάδα των εταιρειών γερμανικών συμφερόντων Mercedes και BMW.

* Τις εκκρεμότητες πριν από την επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Υγείας συζήτησαν στο υπουργείο, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που τον επισκέφθηκε.Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για ολα τα τρέχοντα θέματα στον χώρο της Υγείας, όπως η διαθεσιμότητα, οι νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και τα βήματα για την πιο εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, διαπιστώθηκε πρόοδος από το κλιμάκιο σε όλους τους τομείς.

* Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι, μετά από μήνυση μελών της Χρυσής Αυγής, Σάββας Μιχαήλ, γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος και Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ. Οι κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκαν, αφορούσαν τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, διέγερσης σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια και διατάραξης κοινής ειρήνης.

* Ολοκληρώνονται το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ,για την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου και των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Κεντρικό θέμα του συμποσίου σήμερα είναι το κράτος και η οικονομία πριν και μετά την κρίση.

Διεθνείς ειδήσεις:

* Μικρή άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών με ανάλογη πτώση των Χριστιανοδημοκρατών και ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL και ολοκληρώθηκε μετά την τηλεμαχία της Κυριακής. Το κόμμα της Μέρκελ έχασε μία μονάδα και έπεσε στο 40%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες( παραμένουν στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%. Το SPD κέρδισε μία μονάδα και έφθασε στο 23%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στο 11% και η Αριστερά χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 9%.

* Η Τoyota ανακαλεί περίπου 200.000 υβριδικά αυτοκίνητα τύπου SUV απ΄ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του μοντέλου της Lexus RX400h, εξαιτίας προβλήματος στον αντιστροφέα ,το ηλεκτρονικό κύκλωμα που μετατρέπει τη συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη,του υβριδικού συστήματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: