Περιμένουν το γερμανικό «exit poll» για τη λύση




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Δεκαπέντε δύσκολες ημερες απομένουν μέχρι την στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στην Γερμάνια  και  η Ευρωζώνη θα μπορέσει πλέον ρεαλιστικά ξεπερνώντας τα προεκλογικά συνθήματα και αντιπαραθέσεις στο Βερολίνο ,να αποτιμήσει την πορεια του ελληνικού προγράμματος και να λάβει αποφάσεις τον Νοέμβριο (που θα επισημοποιηθούν τον Απρίλιο) για την χρηματοδοτική κάλυψη του ελληνικού προγράμματος.

Μια εβδομάδα μετα το περίφημο ντιμπειτ Μερκελ- Σταινμπρουκ που είχε σχεδόν εντελώς ελληνικό χρώμα συνεχίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με σημείο αιχμής αυτή την φορά τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Γ. Νταισελμπλουμ που  προανήγγειλε (ως «ρεαλιστική και πολύ πιθανή») την παροχή νέας βοήθειας στην χώρα μας μετα την λήξη του δευτέρου προγράμματος στήριξης το 2014, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο κ. Νταισελμπλουμ απέφυγε να προσδιορίσει τόσο το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης όσο και τον τρόπο που θα γίνει αυτή. Η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει ένα νέο κούρεμα, καθώς αυτό θα αφορούσε  το χρέος που διακατέχει ο δημόσιος τομέας ενώ το Γιουρογκρουπ θέλει να αποφύγει και τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι ξεκαθάρισε με απολυτό τρόπο ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους  καθώς θα συνιστούσε  κρατική χρηματοδότηση που απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό της ΕΚΤ.

Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων η των κεφαλαίων που έμειναν αδιάθετα από τα 50 δις που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Η τελική τυπική απόφαση όμως θα ληφθεί τον Απρίλιο του 2014 όταν θα είναι σαφές και με επίσημα στοιχεία  ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και ότι έχουν υλοποιηθεί οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο κρίσιμος μήνας όμως είναι ο Νοέμβριος, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Τρόικας και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα είχε σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετα τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ώστε στην συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ να ληφθεί  η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Η απόφαση πρέπει να ληφθέν τον Νοέμβριο ώστε να μπορεί να συνεχίσει ομαλά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς το καταστατικό του προϋποθέτει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες.

Στην Γερμανία μετα το ντιμπειτ που τα συμπεράσματα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ούτε θα βγει από το ευρώ, αλλά ούτε θα υπάρξει κούρεμα του χρέους, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να δημιουργούν συγχύσεις.

Το SPD υποστήριζε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας φθάνουν τα 77 δις ευρώ, αλλά μια ημέρα μετα το ΔΝΤ κατόπιν αιτήματος του κ.Σοιμπλε (όπως ανέφερε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ενημέρωσε ότι το ποσό είναι 47 δις ευρώ. Για να  διευκρινισθεί λίγο αργότερα ότι τα 46,8 δις είναι οι συνολικές ανάγκες μέχρι το 2020 ,που δεν πρέπει να συγχέονται με το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει τόσο το έλλειμμα όσο και τις λήξεις τίτλων και των ομολόγων. Τελικά το ΔΝΤ προβλέπει ότι για το 2015 υπάρχει ακάλυπτο το ποσό 6,5 δις ευρώ.

Οι γερμανοί προεκλογικώς έχουν κάθε λόγο να κλείνουν τα «παράθυρα» για γενναιόδωρη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο στενός συνεργάτης και οικονομικός σύμβουλος της Καγκελαρίου Μερκελ και εκπρόσωπος επί θεμάτων προϋπολογισμού του CDU Νορμπερτ Μπαρτλε θέλησε να στείλει «αυστηρό» μήνυμα στην Ελλάδα την Παρασκευή  δηλώνοντας ότι οι Έλληνες «δεν πρέπει να ελπίζουν σε νέο κούρεμα  ούτε σε πρόσθετα χρήματα για τις τράπεζες» και ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ελπίδες μόνον  εάν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί».

Ο κ. Μαρτλε στην γερμανική έκδοση της Wall Street Journal  τόνισε ότι με δεύτερο κούρεμα του χρέους δεν θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας γιατί -όπως είπε- «δίνεται η εντύπωση ότι αρκεί να είναι κάποιος ανθεκτικός, για να  διαγράφουν τα χρέη του ,αλλά έτσι θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με το κούρεμα του χρέους θα αφαιρεθεί η πίεση προς την Ελλάδα για συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Τεο Βάιγκελ που συνδέθηκε το όνομα του με το ευρώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του CSU να υποστηρίξουν το κοινό νόμισμα αν και όπως είπε θα πρέπει η Γερμανία να αποδεχθεί  την χορήγηση νέων εγγυήσεων στις υπερχρεωμένες χώρες. Αλλά και ο κ. Βάιγκελ επεσήμανε ότι πρέπει η βοήθεια προς την Ελλάδα να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις .

Όλοι πια μετρούν αντίστροφα τις ημερες μέχρι το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στις γερμανικές εκλογές. Και από την επομένη το πρωί θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου  για την Ελλάδα…

Πηγή: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: