Μετά τις γερμανικές εκλογές ξεκινά η συζήτηση για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα




Mετά τις γερμανικές εκλογές, οι Peter Spiegel και Alex Barker εικάζουν, σε άρθρο τους για τους FINANCIAL TIMES, ότι θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση και οι σχετικές διαφωνίες για την τραπεζική ένωση και για το μέλλον των πακέτων βοηθείας στην ευρωζώνη (“EU Faces Hard Decisions after German Election Pause”).

Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές στην ομιλία του στις Βρυξέλλες ότι αναμένει περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους, καθώς υπενθύμισε την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου που δέσμευε τους εταίρους για ελάφρυνση χρέους σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. ‘Εάν η Ελλάδα πράγματι επιτύχει τους στόχους της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τότε όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης θα τακτοποιηθούν’, είπε.

Aνώτεροι αξιωματούχοι της τρόικας πάντως φοβούνται, ότι ο κος Σαμαράς θα διαψευσθεί, όσον αφορά στις υποσχέσεις του στον ελληνικό λαό περί μη λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση λήψης νέας βοήθειας. Μένει να δούμε, γράφουν οι Spiegel και Barker, αν οι πιστωτές θα δεχθούν απώλειες, ώστε να μείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους για επιπλέον βοήθεια και ποια θα είναι τα νέα βάρη που θα επωμιστεί η Ελλάδα, ώστε το πρόγραμμα να μην εξοκείλει.

Σε σχέση με το θέμα της τραπεζικής ένωσης, δεν αναμένεται κάποια εξαιρετική αλλαγή στη στάση του Βερολίνου μετά τις εκλογές, ίσως μόνο κάποιο πολιτικό περιθώριο για μια συμφωνία. Ο Michel Barnier είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στις εθνικές αρχές την ευθύνη και εποπτεία των μικρών τραπεζών. Για την στήριξη των τραπεζών, το νέο σύστημα ενδέχεται να ευθυγραμμιστεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να αποκτήσει έδρα στο Λουξεμβούργο, με τον ΕΜΣ να παρέχει προσωρινά πίστωση έως την αλλαγή των συνθηκών.

http://www.ft.com/cms/s/0/d405c53c-1fac-11e3-aa36-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: