Η πρόκληση της οικονομίας: η κυβέρνηση στέρησε ένα χυμό σε 10,500 παιδιά της Κύπρου




Γράφει ο Άθως Κ. Αντωνιάδης

Πρόκληση. (ουσιαστικό/θηλυκό). 1. κατι που μας κάνει να θυμώνουμε. 2. Η ενέργεια που καλεί  κάποιον  να δράσει.

Την τραγική κατάσταση της (κυπριακής) οικονομίας αναλύουν καθημερινά εκατοντάδες ειδικοί και ανειδίκευτοι ενώπιων δεκάδων ειδικών και ανειδίκευτων δημοσιογράφων. Επίσης  εκατοντάδες ειδικοί και ανειδίκευτοι ασχολούντο  καθημερινά με την οικονομία και τους προϋπολογισμούς σε υπουργεία και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες περικοπές για να είναι οι προϋπολογισμοί μας εντός των καλουπιών της Τρόικας είναι μεγάλη πρόκληση για τους αρμοδίους. Δυστυχώς όμως πολλές είναι και οι προκλήσεις προς την κοινωνία από την οικονομία, την οικονομία στα έξοδα  που προσπαθούν να κάνουν σε υπουργεία και υπηρεσίες.

Η Κυπριακή κοινωνία άκουσε εμβρόντητη το επίσημο Κυπριακό κράτος να ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της οικονομίας, θα στερήσει ένα χυμό που παρείχε σε 10,500 άπορα δικαιούχα παιδάκια. Το κόστος των 60 σεντ, δηλαδή 800,000 το χρόνο, δεν μπορεί να καλυφτεί, τα παιδάκια θα παίρνουν μόνο σάντουιτς. Πρόκληση αγανάκτησης αλλά και απορίας. Απορίας αν πραγματικά σοβαρολογούν. Απορίας συνοδευομένη από οργή,  αν ο μοναδικός τρόπος που σκεφτήκαν οι ειδικοί για να εξοικονομήσουν  800,000 σε ένα υπουργικό προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων και ένα κρατικό προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων ήταν να στερήσουν ένα πρωινό χυμό από 10,500 άπορα παιδιά. Αυτό και αν έιναι  πρόκληση.

Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιοδήποτε γονιό που στην ανάγκη για οικονομία θα έβαζε και το πρωινό του παιδιού του, προτού περικόψει οτιδήποτε άλλο ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Προφανώς στα 10,500 αυτά παιδιά δεν ήταν το παιδί κανενός από τους αρμοδίους που πήραν αυτή την απόφαση. Η δικαιολογία των αρμόδιων ότι ενεργούν προληπτικά επειδή ίσως αυξηθούν τα παιδιά, προκαλεί ακόμα περισσότερο.

Σε ένα κράτος που ξοδεύουμε χιλιάδες κάθε μήνα για τα καύσιμα των αυτοκίνητων των 17 διευθυντών της ΑΤΗΚ, σε ένα κράτος που εξακολουθούν να διορίζονται ακριβοπληρωμένοι συνταξιούχοι σε ακριβοπληρωμένες θέσεις συμβουλίων και επίτροπων, σε ένα κράτος που ανακοινώνουμε κονδύλια 100δων εκατομμυρίων για αγορά φρεγατών ο μονός πραγματικά τρόπος να εξοικονομήσουμε 800,000 ήταν με το να στερήσουμε ένα χυμό από 10,500 παιδιά; Πρόκληση ήταν και η  ιδία η εξαγγελία  αφού έγινε την ιδία μέρα που εξαγγέλθηκε  η χορηγία 5,000,000 ευρώ στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017. Δεν μέμφομαι την όμορφη Πάφο, από την όποια κατάγομαι, αλλά το οξύμωρο των 2 εξαγγελιών. Είμαι  άλλωστε βέβαιος ότι όλοι οι Παφίτες  θα εγκατέλειπαν την διοργάνωση αν αυτός ήταν ο μονός τρόπος να προσφέρεται πρωινό σε φτωχά μωρά.

Σε ένα κράτος που παλεύει να επιβιώσει πολύ σημαντικό είναι να μην προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των πολιτών. Η ανακοίνωση του τερματισμού της παροχής ενός χυμού σε 10,500 μωρά για εξοικονόμηση 800,000 προκαλεί, αλλά και προσβάλει τόσο την αξιοπρέπεια των μωρών αυτών και των οικογενειών τους αλλά και τον κάθε Κύπριο πολίτη. Το κράτος και οι αρμόδιοι έχουν υποχρέωση και καθήκον να βρουν άλλους τρόπους να εξοικονομήσουν αυτά τα χρήματα. Έχουν καθήκον να σκέφτονται διπλά προτού προβούν σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Το κράτος έχει υποχρέωση να βρει τους τρόπους. Η δημόσια αναζήτηση χορηγών και εισφορών δεν είναι λύση. Ο Κυπριακός Λαός και πολλές εταιρίες προσφέρουν, και προσφέρουν πολλά και αθόρυβα. Αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δική τους υποχρέωση. Είναι υποχρέωση του κράτους να εξοικονομήσει από αλλά κονδύλια και όχι να ζητιανεύει. Οι σπατάλες είναι δυστυχώς ακόμα πολλές. Το γεγονός ότι τα 10,500 μωρά δεν έχουν συντεχνία για να μπορούν να απεργήσουν, ούτε είναι ψηφοφόροι, δεν πρέπει να καθησυχάζει τους αρμοδίους, γιατί η «εξοικονόμηση» αυτή προκαλεί το σύνολο της κοινωνίας. Ο  Λαός μας κάνει υπομονή  αλλά «Να φοβάσαι την οργή του υπομονετικού ανθρώπου», μας προειδοποιεί ο Άγγλος ποιητής John Dryden.

Η  κατάστασης της οικονομίας μας είναι μεγάλη πρόκληση σίγουρα για τους αρμοδίους, κανείς δεν το αρνείται, πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε οι διάφορες ενέργειες τους να μην αποτελούν και πρόκληση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε καμία ενημέρωση για την συγκεκριμένη περικοπή. Είμαι επίσης  απόλυτα βεβαιος ότι αν είχε ενημερωθεί θα είχε στείλει κακήν κακώς τους αρμοδίους να σκεφτούν άλλους τρόπους εξοικονόμησης. Καλό θα ήταν οι σύμβουλοι του Πρόεδρου να τον ενημερώνουν για ενέργειες που, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και προκαλούν, εν άγνοια του, ζημία στον ίδιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: