Η Μέρκελ αντιδρά ήρεμα όταν βλέπει φωτογραφίες που την παρουσιάζουν σαν τον Αδόλφο Χίτλερ




Εκδήλωση που πραγματοποίησε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Brookings με τίτλο ‘The German Federal Election: Foreign and Economic Issues’ είχε κεντρικούς ομιλητές τον βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Ruprecht Polenz, και τον βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ηans-Ulrich Klose, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στο πώς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία αλλά και πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας απέναντι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο πάνελ πήραν μέρος και οι Martin Klingst, διευθυντής της εφημερίδας Die Zeit στην Ουάσιγκτων και Jackson Janes, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

Και οι δύο εκπρόσωποι της γερμανικής Βουλής συμφώνησαν ότι το θέμα της Συρίας, του Ιράν, των αποκαλύψεων Snowden δεν θα επηρεάσουν καθόλου την εκλογική αναμέτρηση. Τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας είναι αυτά που έχουν συνήθως βαρύτητα. Μετά τις εκλογές πάλι δε θα αλλάξει τίποτα για τη Συρία καθώς η Γερμανία θα συνεχίσει να ακολουθεί την τακτική της μη επέμβασης όπως με τη Λιβύη.

Η Γερμανία κατά τον Martin Klingst δεν έχει ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις όπως υπαγορεύεται από τη δύναμή της.  Η Άγκελα Μέρκελ ακολουθεί μία συγκρατημένη και μετριοπαθής εξωτερική πολιτική, η οποία δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει στρατηγικές και μακροχρόνιες κρίσεις. Αργότερα στη συζήτηση, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μέρκελ αντιδρά ήρεμα όταν βλέπει φωτογραφίες που την παρουσιάζουν σαν τον Χίτλερ.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Jackson Janes, ο οποίος συμπληρώνει ότι η Γερμανία θα ηγείται από τη δεύτερη σειρά. Η Γερμανία, όμως, ηγείται της Ευρώπης κατά τον Klingst. H λιτότητα που έχει εφαρμοστεί ως απάντηση στα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα αποτελεί τη γραμμή της Γερμανίας. Εντωμεταξύ, η Γερμανία δεν επιλαμβάνεται άλλων προβλημάτων όπως η υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεν απάντα σε θεμελιώδη θέματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Ε., όπως η προοπτική μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο Klose αντιτάσσει ότι η Γερμανία δεν ασκεί ηγεμονία διότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε καχυποψία στους ευρωπαίους εταίρους της δεδομένης της σύγχρονης ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γερμανία προτιμά να αποτελεί αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και εποικοδομητικό ρυθμιστή των προβλημάτων της Ευρώπης.

Όσον αφορά στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, οι δύο βουλευτές είναι ξεκάθαροι. Εάν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει και άλλο τους Γερμανούς φορολογουμένους, καθώς θεωρεί ότι η οικονομική βοήθεια θα πέσει στο κενό. Η επιτυχία της γερμανικής οικονομίας, εξάλλου, βασίστηκε στη λιτότητα.

Ο Κlose σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν, μάλιστα, μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τους Γερμανούς. Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας οφείλεται στο αναποτελεσματικό σύστημα συλλογής των φόρων και της δημόσιας διοίκησης. Στους δύο βουλευτές υπενθυμίστηκε η συγχώρεση των χρεών της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η απάντηση για την Ελλάδα υπήρξε η ίδια. Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά οικονομική βοήθεια. Εξάλλου, και το ΔΝΤ συγκλίνει με τις απόψεις της Γερμανίας.

Ο Klingst συμπλήρωσε ότι οι αποτυχημένες χώρες που ξοδεύουν πέραν των δυνατοτήτων τους θα πρέπει να προχωρήσουν με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους. Εξάλλου, όταν χαρίστηκαν τα χρέη από τα δάνεια της Γερμανίας, η χώρα ήταν ήδη στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. 

Σχετικά με την προοπτική της ενοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Polenz σημείωσε ότι οι γερμανικές τράπεζες δεν είναι άτρωτες και ως εκ τούτου υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς την υποβολή τους σε κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Όσον αφορά στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Επενδύσεων και Εμπορίου, οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν ότι θα είναι win-win σχέση και για τις ΗΠΑ και για την Ε.Ε. Θα πρέπει να επιλυθούν απλώς θέματα ανταγωνιστικότητας προκειμένου να έρθουν σε μία συμφωνία.

Το θέμα της κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), κατά τα λεγόμενα, των δύο βουλευτών δε φαίνεται να έχει επηρεάσει καθόλου τις διμερείς σχέσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: