Αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νότου παρά τη θετική πορεία της Γερμανίας




Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη του Jack Ewing στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «No Bounce for Europe in Rebound by Germany», επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι παρά την οικονομική πορεία ανάκαμψης της Γερμανίας, οι πλέον ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης είναι απίθανο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο εντός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, ενώ ο δανεισμός – συνήθης προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη- συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για προϊόντα όπως τα ιταλικά υποδήματα και τα μίνι φορτηγά της Ford, ενώ γερμανικές εταιρείες όπως η Linde, προμηθεύτρια αερίου για βιομηχανική και ιατρική χρήση, αποτελούν σημαντικούς εργοδότες στη Νότιο Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40% από το 2008, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 9% και πέρυσι, η Ελλάδα κατατάχθηκε 44η στον κατάλογο των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, αμέσως μετά το Βιετνάμ.

Και αυτό, γιατί όπως υποστηρίζεται, η Γερμανία αρχίζει να στρέφεται σε νέους εμπορικούς εταίρους, όπως τις ΗΠΑ και ασιατικές χώρες, ενώ το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εάν οι γερμανικές εταιρείες επιθυμούν να ανακτήσουν ορισμένες από τις παραδοσιακές αγορές τους στην Ευρώπη, δεδομένων των αβέβαιων ενδείξεων σταθεροποίησης εντός της ευρωζώνης.

Παράλληλα, τονίζεται, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τη γερμανική βοήθεια για να μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα η ανεργία στην Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς σε πρόσφατη έρευνα, η ΓΣΕΕ κατέληξε ότι η ανεργία των Ελλήνων θα χρειαστεί μια εικοσαετία για να μειωθεί στο 10% από το 28% που κυμαίνεται σήμερα στη χώρα.

http://www.nytimes.com/2013/09/04/business/global/no-bounce-for-europe-in-rebound-by-germany.html?pagewanted=all&_r=0

Φωτογραφία Γερμανικής Καγκελαρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: