39 χρόνια σήμερα από τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος εναντίον του Μακάριου




Λευκωσία:  Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974, που οδήγησε στη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη η Κύπρος.
Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις καταδικάζουν το πραξικόπημα και αποτίουν φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων και στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Σε ενότητα κάλεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανατροπή των αποτελεσμάτων της προδοσίας του 1974.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος του 1974 και την κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, οι μέρες είναι – και πρέπει να είναι – μέρες προβληματισμού και συντήρησης της μνήμης, διότι αυτό απαιτείται.

Αλλά ταυτόχρονα και μέσα από τον προβληματισμό, η επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ανατρέψουν τα αποτελέσματα της προδοσίας του ʼ74. Και για να μπορέσει να γίνει κατορθωτό αυτό χρειάζεται ενότητα. Να μην ξεχνούμε αλλά ταυτόχρονα να μην παραγνωρίζουμε τα αίτια και τα αιτιατά που τα ʽαξιοποίησανʼ Ελληνόφωνοι της Χούντας και ως αποτέλεσμα της ʽαξιοποίησηςʼ του διχασμού οδήγησαν την πατρίδα μας εδώ που την οδήγησαν».

Εξάλλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνήλθε, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην καθιερωμένη ειδική συνεδρία της 15ης Ιουλίου για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο τα κόμματα με ανακοινώσεις καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής. Τονίζουν ότι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη είναι ο τρόπος για να επιτευχθούν λύσεις στα εθνικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το μίσος, ο φανατισμός και η διχόνοια οδηγούν μόνο στην καταστροφή.

Εξάλλου σε σεμνή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 18 Ιουλίου και ώρα 6.30 μ.μ., η Πολιτεία θα τιμήσει τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή – Φωτογραφία: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: