Αποστολή σωτηρίας της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να εντάξει και την Αγκυρα στο προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, στην προσπάθειά του να αποτρέψει νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, λόγω της επιμονής του Ταγίπ Ερτογάν να «ταπεινώνει» με δηλώσεις και πράξεις τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου.

            Οι Αμερικανοί κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς δεν επιθυμούν να ξεκινήσει νέα αντιπαράθεση και προσπαθούν να πείσουν τον κ. Ερτογάν να υποχωρήσει και να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Οπως έχει ανακοινώσει σκοπεύει να επιθεωρήσει εάν το Ισραήλ χαλάρωσε τα μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν ακούει τίποτα», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής της Ουάσιγκτον, ο κ. Κέρι ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή “για να συνεφέρει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας”. Θα επισκεφθεί την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ το Σαββατοκύριακο.

            Ενα άλλο «αγκάθι» που προέκυψε είναι η απαίτηση της Τουρκίας για αποζημιώσεις ύψους ενός εκατ. δολαρίων για καθένα από τα θύματα του Mavi Marmara, τη στιγμή που το Ισραήλ προσφέρει για κάθε ένα εκ των νεκρών 100 χιλιάδες δολάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τους συγγενείς των θυμάτων, από τους οποίους πληροφορήθηκε ότι δεν είναι έτοιμοι για συμβιβασμό. Ενας εξ αυτών ανακοίνωσε ότι το ποσό της αποζημίωσης θα το αποστείλει στη Χαμάς.

            Ο κ. Κέρι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, στον οποίο μεταφέρει μήνυμα υποχώρησης. Αναμένεται να του υπογραμμίσει ότι η συγνώμη του κ. Νετανιάχου ήταν ένα τεράστιο βήμα από την πλευρά του Ισραήλ, και ότι πρέπει να τερματιστούν οι ειρωνικές δηλώσεις εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

            Τουρκικές πηγές διέρρευσαν ότι ο κ. Ερτογάν έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, στις 16 Μαίου, μία πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε ακόμα η αμερικανική πλευρά. Επίσης, οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν στην Ουάσιγκτον ότι η πρόσκληση αφορά τον πρόεδρο Αμντουλλάχ Γκιούλ και όχι τον κ. Ερτογάν.

            Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λευκό Οίκο εκφράζουν φόβους ότι η επίσκεψη του απρόβλεπτου Ερτογάν θα τινάξει τον αέρα τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ως γνωστόν, στο τέλος της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη στο Τελ Αβίβ και λίγο πριν την αναχώρησή του για το Αμμάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον κ. Ερτογάν και απολογήθηκε για τους θανάτους Τούρκων πολιτών που επέβαιναν στο Mavi Marmara.

            Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παρουσίασε στους Αμερικανούς την επίσκεψη στη Γάζα ως μέρος της διαδικασίας άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού, που υποτίθεται θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του κ. Ερτογάν και μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλεί όλους εκείνους που επιθυμούν να παρέχουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα να το πράττουν μέσω των υφιστάμενων διαύλων, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποίηση των «όρων» για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων και τη νόμιμη και αναγκαία ασφάλεια του Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στάση της έναντι της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και ότι εναντιώνεται σε κάθε εμπλοκή (σ.σ. συνεργασία) με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: